Emma Roberts – biografia aktorki, najlepsze filmy

Emma Roberts Najlepsze filmy
Emma Roberts Najlepsze filmy i seriale / Foto: FX, 20th Television

Emma Roberts to aktorka, która świetnie wypada w horrorach, ale też rolach komediowych. Debiutowała w 2001 roku udziałem w takich produkcjach jak “Blow” Teda Demme’a czy “Ulubieńcy Ameryki”. Dziś jej dorobek aktorski zasila blisko sześćdziesiąt tytułów filmowych i telewizyjnych. Jakie role Roberts można uznać za jej najlepsze?

Emma Roberts Najlepsze filmy i seriale w dorobku aktorki

“Krzyk 4” (2011)

O roli Emmy Roberts w “Krzyku 4” nie można napisać zbyt wiele, nie zdradzając spoilerów, więc napiszemy krótko: to prawdziwa petarda. Młoda gwiazda wyżywa się tu aktorsko i zbiera punkty za kreatywność, które okazały się przydatne, bo po roku 2011 jej kariera eksplodowała. Wszystko miało swój początek właśnie tutaj, a Jill w wykonaniu Emmy to postać świetnie zarysowana, nieprzewidywalna, niepozwalająca oderwać oczu od ekranu.

Występ Roberts w czwartej odsłonie kultowej serii przyniósł jej dobre recenzje, a sam film był nominowany do nagród IGN i Teen Choice jako najlepszy horror roku.

“American Horror Story: Sabat” (2013–2014)

Emma Roberts pojawiła się w wielu sezonach “American Horrory Story” Ryana Murphy’ego – czasem w roli głównej, kiedy indziej w roli gościnnej. Największy popis swych możliwości dała w serii trzeciej pt. “Sabat”. A warto dodać, że na ekranie towarzyszyła takim ikonom jak Jessica Lange, Sarah Paulson, Kathy Bates czy Frances Conroy. Madison Montgomery w jej wydaniu to dziewczyna mściwa, zabójczo seksowna i wiecznie snująca intrygi. Kreacja w “AHS: Coven” przyniosła aktorce nominację do nagrody przyznawanej przez Women’s Image Network.

Czarujący zwrot “surprise, bitch” z jednej ze scen z udziałem Roberts przeszedł już praktycznie do historii telewizji (i internetu, jako mem).

Czytaj też: Kyle MacLachlan – biografia aktora, najlepsze filmy i seriale

“Królowe krzyku” (2015–2016)

Kolejny występ u Ryana Murphy’ego i kolejny strzał w dziesiątkę. Jako studentka Chanel Oberlin i przywódczyni grupy “wrednych dziewczyn” Emma Roberts jest wręcz wyborna. W pierwszym sezonie poznajemy Chanel jako liderkę studenckiego stowarzyszenia Kappa Kappa Tau, która jest prześladowana przez seryjnego mordercę w masce diabła. Jednak dziewczynie nie są straszni brutalni psychopaci, bo sama włada zabójczymi one-linerami i takim też poczuciem humoru.

Krytycy ciepło ocenili rolę Roberts w “Królowych krzyku”, uznając, że ma komediowe wyczucie i świetnie radzi sobie w scenach dialogowych oraz monologowych. Podobnie internauci, którzy często cytowali Chanel, kiedy emitowany był serial.

Fantastyczną kreację nominowano do nagrody People’s Choice oraz dwukrotnie do Teen Choice Award.

“Abandoned” (2022)

Emma Roberts w horrorze psychologicznym o młodej parze zamieszkującej w mrocznym domu na farmie. Świeżo upieczona mama (w tej roli bohaterka naszego rankingu) występuje tu jako kobieta prześladowana przez przerażające wizje i paranormalne objawienia. Rodzi się pytanie: czy nie są wytworem jej wyobraźni?

Roberts po raz kolejny dowodzi, że jest aktorką uniwersalną. Ma w swoim dorobku kąśliwe, sarkastyczne kreacje (jak ta ze “Scream Queens”), ale też bardziej “racjonalne”, dojrzalsze role. Jej występ w “Abandoned” można zaliczyć na poczet tej drugiej grupy. W filmie świetnie wypada też John Gallagher Jr., czyli ekranowy mąż gwiazdy – między tą dwójką mocno iskrzy, nie brak też wiarygodnej chemii.

“Millerowie” (2013)

Choć “Millerowie” to w znacznej mierze show należące do Jennifer Aniston, która wymyka się tu stereotypom i oczekiwaniom, Emma Roberts też tworzy rolę na przekór swoim poprzednim dokonaniom. Występuje w roli zadziornej “ulicznicy”, która bardzo różni się od innych, bardzo glamour kreacji w jej aktorskim CV. Występ w tej dobrze ocenionej, przezabawnej komedii przyniósł Emmie Roberts nagrodę Teen Choice oraz statuetkę MTV przyznawaną za najlepszy filmowy pocałunek (w grupie z Aniston i Willem Poulterem).

Honorable mention: “Zło we mnie” (2015), “American Horror Story: 1984” (2019), “Nerve” (2016)

Randki od Święta (2020)

Sloane (w tej roli Emma Roberts) i Jackson (grany przez Luke’a Bracey’a) mają w życiu dosyć świąt. Oboje są samotni i zawsze w okresie świątecznym kończą jako jedyni przy stole, z niewygodnymi towarzyszami albo z dziećmi. Pewnego dnia, przez zbieg okoliczności, ci dwoje nieznajomych spotyka się w czasie niezbyt udanych Świąt Bożego Narodzenia. Postanawiają wtedy zawrzeć umowę, że będą udawali parę podczas wszystkich świąt przez kolejny rok. Ich wspólna niechęć do świąt i deklarowany brak zainteresowania sobą wzajemnie sprawiają, że idealnie pasują jako towarzysze dla siebie. Zaczynają razem organizować absurdalne, zabawne wygłupy i żartować z tradycji. W miarę jak mijają kolejne święta, Sloane i Jackson zaczynają coraz bardziej się angażować w tę rolę. Ostatecznie odkrywają, że lubią spędzać czas razem i doceniają to, że mogą razem wytrzymać te świąteczne “męki”.

Kim jest Michael (2015)

Reżyser Justin Kelly, który zadebiutował filmem pełnometrażowym pod opieką Gusa van Santa, prezentuje “Kim jest Michael” jako opowieść o duchowej podróży. Film unika sprowadzania konfliktu do podziału na obozy liberalne i konserwatywne, skupiając się na odzwierciedleniu wewnętrznej drogi Michaela Glatze (James Franco), aktywisty LGBTQ+, który ostatecznie znajduje swoje miejsce w zbiorze chrześcijan prezbiterian w Wyoming.

W tej opartej na faktach historii, reżyser nie próbuje udzielać jednoznacznych odpowiedzi na pytania o tożsamość seksualną, czy możliwość zmiany orientacji. Nie jest to także wykład teologiczny na temat traktowania homoseksualistów w Starym i Nowym Testamencie. Zamiast tego, film refleksyjnie zastanawia się nad tym, kim tak naprawdę jest Michael i jakie siły wpłynęły na jego życiową decyzję.

Zobacz również: Najlepsze Filmy o tematyce LGBT dostępne na Netfliksie

Emma Rose Roberts – biografia aktorki

Emma Rose Roberts, urodzona 10 lutego 1991 roku w Rhinebeck w stanie Nowy Jork, jest amerykańską aktorką, modelką i piosenkarką. Jest córką aktora Erica Robertsa, który był nominowany do Oscara za rolę w filmie “Uciekający pociąg” i bratanicą Julii Roberts, zdobywczyni Oscara za rolę w filmie “Erin Brockovich”.

Emma zagrała swoją pierwszą rolę w filmie “Blow”, gdzie wystąpiła jako filmowa córka Johnny’ego Deppa w 2001 roku. Zasłynęła jednak dzięki roli Addie Singer w serialu “Nieidealna” oraz w komedii romantycznej “Wild Child”. Po zakończeniu pracy nad serialem, skupiła się na pracy w filmach, najpierw wystąpiła w “Akwamarynie”, a następnie w 2007 roku.

W 2010 roku wystąpiła u boku swojej ciotki, Julii Roberts, w filmie “Walentynki”. W 2013 roku, Emma zagrała Madison Montgomery w trzecim sezonie “American Horror Story: Coven”.

Jej życie prywatne jest równie interesujące jak kariera. W 2011 roku rozpoczęła naukę w Sarah Lawrence College, w Nowym Jorku, na kierunku literatura angielska.  Evan Peters, znany z serii “American Horror Story” był jej chłopakiem. Jej były partner Garrett Hedlund również jest aktorem, Roberts ma z nim dziecko.

Emma Roberts jest nie tylko utalentowaną aktorką, ale również piosenkarką. Jej debiutancki album “Unfabulous and More” wydany 27 września 2005, służył jako ścieżka dźwiękowa do serialu “Nieidealna”.

Podsumowując, Emma Roberts to utalentowana aktorka, która zasłynęła dzięki swoim rolom w filmach i serialach. Jej kariera jest pełna sukcesów, a jej życie prywatne jest równie interesujące.

Emma Roberts – filmografia

2001BlowKristina Sunshine Jung
2001bigLoveDelilah
2001Ulubieńcy Amerykidziewczyna w fioletowym podkoszulku
2002Grand Championsiostra
2003Minkey detektywAmelia Muggins
2006AkwamarynaClaire Brown
2007Nancy Drew i tajemnice HollywoodNancy Drew
2008Renifer Niko ratuje świętaWilma
2008Wild Child. Zbuntowana księżniczkaPoppy Moore
2008Sezon na kleszczaAdrianna Bragg
2009Hotel dla psówAndi
2009Zwycięski sezonAbbie
2010WalentynkiGrace Smart
2010Memoirs of a Teenage AmnesiacAlice Leeds
2010Odlot (Twelve)Molly Norton
20104.3.2.1Joanne
2010Całkiem zabawna historiaNoelle
2010Virginia i jej problemyJessie Tipton
2011Krzyk 4Jill Roberts
2011Sztuka dorastaniaSally Howe
2012Celeste i Jesse – Na zawsze razemRiley Banks
2013Empire State: Ryzykowna graNancy Michaelides
2013MillerowieCasey Matthis
2013Adult WorldAmy
2013Palo AltoApril
2014For the DogsElla Hatto
2015Kim jest MichaelRebekah Fuller
2015Zło we mnieJoan
2016WyzwanieVee
2017Jacy jesteśmyJess
2018In a RelationshipHallie
2018Mała ItaliaNikki Angioli
2018Klub miliarderówSydney Evans
2019Rajskie wzgórzaUma
2020PolowanieYoga Pants
2020Randki od świętaSloane

Seriale:

2004–2007NieidealnaAddie Singer
2013American Horror Story: SabatMadison Montgomery
2014American Horror Story: Freak ShowMaggie Esmeralda
2015-2016Królowe krzykuChanel Oberlin
2017American Horror Story: KultSerena Belinda
2018American Horror Story: ApocalypseMadison Montgomery
2019American Horror Story: 1984Brooke Thompson

Emma Roberts – najczęściej zadawane pytania

Czy Emma Roberts ma dzieci?

Tak, ma syna.

Gdzie mieszka Emma Roberts?

Emma Robers mieszka w Nowym Jorku.

Ile lat ma Emma Roberts?

Aktorka ma 32 lata (2023)

W jakich filmach zagrała Emma Roberts?

Najsłynniejsze produkcje z udziałem aktorki, to: Millerowie, Królowe krzyku, Sztuka dorastania, Nieidealna. 

Previous Article
Scott Adkins Najlepsze filmy

Scott Adkins – biografia aktora, najlepsze filmy

Next Article
Timothée Chalamet Najlepsze filmy

Timothée Chalamet – biografia aktora, najlepsze filmy

Related Posts
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam :(

Uprzejmie prosimy o wsparcie nas poprzez wyłączenie blokad reklam.

 

Dziękujemy i życzymy miłej lektury :)

Total
0
Share